Prima / Noutăţi / NORLAM continuă instruirea procurorilor în domeniul arestării preventive
imprimare
NORLAM continuă instruirea procurorilor în domeniul arestării preventive
 
08.11.2016     Accesări: 1118 

Miercuri, 26 octombrie, Misiunea NORLAM, în parteneriat cu Institutul Național al Justiției, a organizat un nou seminar pentru procurori, în cadrul căruia au fost discutate câteva subiecte distincte: implementarea standardelor internaționale de obiectivitate pentru procurori în cauzele privind grupurile vulnerabile; principiul proporționalității la faza urmăririi penale; principiile de evaluare a probelor în cauzele cu implicare a copiilor victime.

Experții norvegieni, procurorii Jogeir Nogva și Jørn-Lasse Refsnes, au împărtășit cu colegii din Republica Moldova aspectele relevante ale legislației și practicii Norvegiei și au utilizat exemple din experiența personală. Un accent deosebit în cadrul instruirii a fost pus pe implicațiile practice ale principiului proporționalității la aplicarea arestului preventiv - principiu recent introdus în mod expres în Codul de procedură penală al Republicii Moldova. La rândul său, dna Heidi Heggdal, judecător și expert în cadrul Misiunii NORLAM a prezentat poziția și rolul judecătorului la evaluarea probelor în cadrul acestor proceduri.   

Ultima sesiune a seminarului a fost dedicată principiilor de evaluare a probelor în cauzele cu implicarea copiilor victime. Având în vedere că este un subiect destul de complicat, iar practicile audierii copiilor victime și martori ai infracțiunilor nu sunt uniforme, în 

calitate de formator a fost invitată dna Mariana Gornea, procuror, șef interimar al Secției justiție juvenilă din cadrul Procuraturii Generale. Expertul, în baza unor exemple concrete, a enumerat deficiențele care apar în practică la examinarea acestei categorii de cauze și a încercat să identifice, împreună cu participanții, posibile modalități de soluționare a acestor probleme. 

 

  

 


Despre NORLAM      Noutăţi      Proiecte şi activităţi      Documente      Sistemul norvegian de drept      Rapoarte anuale
Tel. (+373 22) 27-43-30
(+373 22) 83-81-92, 83-81-93
Fax. (+373 22) 27-43-30
Creat de brand.md total vizitatori: 758312