Prima / Noutăţi / Discuții cu judecători, procurori și avocați pe marginea proiectului de lege privind umanizarea politicii penale
imprimare
Discuții cu judecători, procurori și avocați pe marginea proiectului de lege privind umanizarea politicii penale
 
14.04.2017     Accesări: 933 

În perioada 3-7 aprilie curent, Misiunea NORLAM a desfășurat 4 mese rotunde în Chișinău, Bălți și Cahul, pentru a discuta cu judecători, procurori și avocați pe marginea proiectului de lege privind umanizarea politicii penale. La cele patru mese rotunde au vorbit: Raisa Botezatu (fost judecător, Curtea Supremă de Justiție), Vladimir Adam (Procuratura Generală), Veronica Mihailov Moraru (avocat), Ion Golubțov (Inspectoratul Național de Probațiune), Jorn Lasse Refsnes (procuror, expert NORLAM) și, la prima masă rotundă, dna Liliana Catan (judecător, Curtea Supremă de Justiție). 

Celor aproximativ 140 de participanți le-au fost explicate principalele prevederi ale proiectului de lege cu privire la umanizarea politicii penale, mecanismele de prevenire și compensare pentru condițiile inumane de detenție și necesitatea introducerii acestora, pedeapsa cu închisoarea parțial divizată și scopul acesteia și modificările aduse la instituția recidivei pentru a fi în conformitate cu standardele Consiliului Europei. Mesele rotunde au încurajat discuții pe marginea propunerilor.

Majoritatea judecătorilor, procurorilor și avocaților au susținut pașii întreprinși pentru modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, însă au notat că acest lucru nu este suficient, fiind necesare modificări la partea specială a Codului Penal, mai ales în privința infracțiunilor contra proprietății care prevăd pedepse foarte mari. Participanții au mai relevat că la dispoziția acestora nu este pusă suficientă informație cu privire la politica penală a statului, efectele pedepsei penale, costul închisorii sau populația penitenciară și că ar fi necesară instituirea unui canal de comunicare între profesiile menționate și executiv și legislativ, în vederea îmbunătățirii propunerilor de modificări legislative. Sugestiile participanților urmează a fi prezentate Ministerului Justiției. 

     


Despre NORLAM      Noutăţi      Proiecte şi activităţi      Documente      Sistemul norvegian de drept      Rapoarte anuale
Tel. (+373 22) 27-43-30
(+373 22) 83-81-92, 83-81-93
Fax. (+373 22) 27-43-30
Creat de brand.md total vizitatori: 758312