Prima / Noutăţi / Ceremonia de încheiere a programului NORLAM în Moldova
imprimare
Ceremonia de încheiere a programului NORLAM în Moldova
 
03.06.2017     Accesări: 982 

Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM) își încheie activitatea după zece ani de operațiune în Moldova. Pentru a marca încheierea programului, NORLAM organizează o Conferință la data de 30 mai 2017, la ora 15:00, în Palatul Republicii.

Cu această ocazie, Secretarul de Stat al Ministerului Justiției și Securității Publice al Norvegiei, dna Anette Carnarius Elseth, Ambasadoarea Norvegiei în Republica Moldova, E.S. Tove Bruvik Westberg și alți oficiali norvegieni au vizitat Moldova și au participat la eveniment.

Înalți oficiali din Republica Moldova au luat cuvântul la eveniment pentru a-și exprima gratitudinea față de Guvernul Norvegian pentru asistența oferită în decursul acestui deceniu prin intermediul NORLAM.

Vladimir Cebotari le-a mulțumit partenerilor pentru efortul dedicat îmbunătățirii domeniului justiției penale de la noi. „Împreună am găsit oportunitatea de a schimba realitatea dură din penitenciare, de a reconstrui un tot întreg, cu altă viziune. Astfel, consider că am devenit mai responsabili ca stat, găsind echilibrul între reeducare și securitate socială. Exprimăm speranța că astfel, vor fi înregistrate progrese pentru respectarea, apărarea drepturilor omului și alinierea la normele internaționale", a afirmat oficialul. 

În baza ordinului nr. 621-p din 30 mai 2017 aprobat de către Procurorul General Eduard Harunjen, Adjunctul Procurorului General al Republicii Moldova Iurii GARABA a decorat Misiunea NORLAM cu Medalia Crucea „Pentru merit" clasa I, pentru contribuţie meritorie la dezvoltarea colaborării dintre Procuratură şi organele de drept din ţără, organele similare din alte ţări, societate civilă şi pentru realizări în vederea perfecţionării legislaţiei naţionale şi pentru contribuţie remarcabilă la integrarea Republicii Moldova în structurile internaţionale.

Vadim Pistrinciuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a vorbit despre contribuţia NORLAM la perfecţionarea cadrului legislativ şi despre cooperarea avută cu experţii NORLAM la elaborarea proiectului pilot în Penitenciarul Goian.

Expertii ISSAT au punctat care sunt cele mai bune practici ce pot fi învăţate şi replicate din modelul NORLAM. 

Brosura despre NORLAM poate fi găsită aici.

Filmul - NORLAM 10 ani în Moldova poate fi vizionat aici.

NORLAM a funcționat în baza Memorandumului bilateral de Înțelegere semnat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Norvegiei la 3 mai 2007 și ulterior prelungit.

Scopul NORLAM a fost de a contribui la consolidarea competențelor profesioniștilor din lanțul justiției (legiuitori,procuratură, sistemul judecătoresc, avocatură, serviciile de corecție), pentru a spori eficiența instituțiilor care garantează drepturile omului și supremația legii, în conformitate cu obiectivele și angajamentele europene ale Republicii Moldova.

Modus operandi a NORLAM a fost unic. Echipa a fost formată din practicieni norvegieni reprezentând întregul lanț de justiție, cu sediul permanent în Republica Moldova având contracte pe termen lung. Acest lucru a permis NORLAM să inițieze, să susțină și să se alăture proceselor de reformă care au fost durabile și adaptate societății moldovenești. Unul dintre principalele avantaje ale NORLAM a fost flexibilitatea în adaptarea suportului și intervențiilor la nevoile beneficiarilor.

            

 

 


Despre NORLAM      Noutăţi      Proiecte şi activităţi      Documente      Sistemul norvegian de drept      Rapoarte anuale
Tel. (+373 22) 27-43-30
(+373 22) 83-81-92, 83-81-93
Fax. (+373 22) 27-43-30
Creat de brand.md total vizitatori: 758310