Prima / Noutăţi / Prima Conferinţă Anuală a Actorilor din Domeniul Justiţiei a avut loc la Chişinău
imprimare
Prima Conferinţă Anuală a Actorilor din Domeniul Justiţiei a avut loc la Chişinău
 
02.06.2017     Accesări: 3140 

La 31 mai, Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (NORLAM), în colaborare cu Grupul pentru Resursă pentru Drepturile Omului, a lansat prima conferință anuală a actorilor din domeniul justiţiei care s-a desfăşurat la Chișinău.

Principalul subiect al conferinței de anul acesta a fost detenția preventivă în Republica Moldova. 150 de judecători, procurori și avocaţi s-au întâlnit și au discutat diferite aspecte și provocări cu care se confruntă la aplicarea arestării preventive. Printre subiectele abordate în cadrul conferinţei s-au numărat: cerința unei motivări solide în demersurile și deciziile privind applicarea arestului preventiv, situația actuală dintr-o perspectivă istorică și europeană, cele mai recente modificări ale legii privind detenția preventivă și accesul reprezentantului apărării la dosarul penal în ședințele de judecată.

Printre problemele care au fost aduse în discuție au fost facilitățile precare din instituţiile de detenție preventivă, care implică un risc de presiunea nejustificată asupra deținutului și, prin urmare, un risc de a oferi declaraţii false. Mai mult, a fost menționat de mai mulți vorbitori că există loc de îmbunătățire a calităţii motivării atât a demersurilor procurorilor, cât și a deciziilor judecătorilor de a aplica detenția preventivă.

 

Reprezentanții Procuraturii Generale au informat că recent a fost elaborată un Îndrumar comprehensiv privind detenția preventivă, cu sprijinul NORLAM. Acesta va contribui la îmbunătățirea calității demersurilor. La finalul conferinței a fost adoptată o rezoluție, cu recomandări cheie.

Conceptul de conferință anuală a actorilor din domeniul justiţiei este împrumutat din Norvegia. NORLAM a avut, în timpul activităţii sale de zece ani, experiența beneficiilor adunării reprezentanților din toate cele trei profesii juridice în afara sălii de ședință, cu accent pe împărtăşirii experiențelor și opiniilor și discutarea provocărilor și posibilelor soluții.

Scopul conferinței este de a consolida eficacitatea și calitatea procesului penal. Recunoașterea respectului reciproc colegial și importanța unui dialog deschis și eficient între profesiile juridice au fost subliniate de câțiva vorbitori, iar necesitatea unei astfel de conferințe anuale a fost exprimată în unanimitate. Grupul Resursă pentru drepturile omului urmează să-şi asume responsabilitatea pentru organizarea conferinței în viitor, cu sprijinul donatorilor internaționali. Mai mult, scopul este nu numai să se organizeze astfel de conferințe la Chișinău, dar și la Bălți și Cahul.


Despre NORLAM      Noutăţi      Proiecte şi activităţi      Documente      Sistemul norvegian de drept      Rapoarte anuale
Tel. (+373 22) 27-43-30
(+373 22) 83-81-92, 83-81-93
Fax. (+373 22) 27-43-30
Creat de brand.md total vizitatori: 758310